ALLES OVER LIGNUM ECO

WERKZAAM MET HOUT SINDS 1987


Waarom de liefde voor werken met hout?


LignumEco en natuulijk Lignum Houtbouw (constructies) is mijn passie: Het ontwerpen en realiseren van uw ecologische woning die toekomstbestendig is. Om energiezuinig en duurzaam te bouwen is hout als ecologisch bouwmateriaal de meest logische keus. Hout is een natuurproduct dat het milieu niet of nauwelijks belast. Niet tijdens de productie of de winning en ook niet tijdens of na het gebruik. Hout is Klimaatvriendelijk: door hout worden grote hoeveelheden CO2 voor langere tijd vastgelegd. Daarnaast worden CO2 intensieve materialen uitgespaard. Deze dubbele winst kan oplopen tot wel 1.100 kg CO2 per m3 hout.


Alle kennis en ervaring die hiervoor nodig zijn bevinden zich onder één dak, namelijk bij Lignum: waar persoonlijk contact en nauw overleg voorop staat. Meer dan 30 jaar ben ik werkzaam in de houtindustrie. Door uitgebreide vakkennis en mijn studie Bouwkunde kan ik u als geen ander adviseren en begeleiden bij het ontwerpen van uw woning. Desgewenst met onze of uw eigen architect.

Omdat wij zelf de inkoop van de benodigde materialen verzorgen, bent u altijd verzekerd van de hoogste kwaliteit en duurzaamheid. Het hele traject, van ontwerp tot en met de bouw, is in eigen beheer. Wij werken met een klein team met vast personeel dat zich nauw betrokken voelt bij de klant en ons bedrijf.


Uiteraard kunt u onze gerealiseerde projecten bezoeken, op afspraak maken wij graag tijd voor u vrij!


WIJ MAKEN ECOLOGISCHE WONINGEN EN CONSTRUCTIES


Ecologisch bouwen is de laatste 10 jaar toegenomen.

Bouwen met beton en staal is enorm vervuilend; het zorgt wereldwijd voor negen procent van de CO2-uitstoot. Bouwen met hout kan een oplossing zijn. De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie en Centrum Hout initieerden het manifest Ik Teken Voor Bouwen met Hout. Tekent u ook? https://www.iktekenvoorbouwenmethout.nl/


Hout is één van de oudste, zo niet het oudste, bouwmateriaal dat door de mens wordt gebruikt voor het maken van constructies ter bescherming tegen wilde dieren en weersinvloeden. Veel later ontstonden stenen (wand)constructies, mede als gevolg van de verstedelijking in Europa en de verhoogde kans op brand. Door de uitvinding van cement door de Romeinen, werden de mogelijkheden om te bouwen in minerale materialen sterk uitgebreid.

Massa, gewicht, bewerkbaarheid en herbruikbaarheid van beton hebben de afgelopen 200 jaar in het voordeel van dit materiaal gewerkt. Maar die eigenschappen lijken zich nu echter steeds meer tegen het materiaal te keren. Ondanks de pogingen tot CO2- en volumereductie door slanker te detailleren met hoge sterktebeton ten spijt, lijkt beton de loef af te worden gestoken door een nieuw en innovatief product: Cross Laminated Timber (CLT).


HSB is een bouwmethode waarbij de dragende elementen bestaan uit stijlen en balken waartegen aan beide zijden platen worden bevestigd. De holtes worden dan opgevuld met isolatiemateriaal om aan de normen te voldoen. CLT en Kerto (LVL) zijn hier doorontwikkelde varanten van.

Van alle productiematerialen is hout ongetwijfeld één van de meest ecologische oplossingen. Hout is de enige echt vernieuwbare grondstof, het zet CO2 vast én het is biologisch afbreekbaar. Aan het einde van hun levenscyclus kunnen houtproducten worden hergebruikt, gerecycleerd of gebruikt als koolstof- neutrale energiebron.

Het gebruik van hout is dus milieuvriendelijk. Voorwaarde is wel dat de bossen verantwoord beheerd worden. LignumEco ondersteunt dan ook diverse initiatieven voor het behoud van bossen over de hele wereld. Zo levert LignumEco onder meer PEFC en FSC gecertificeerd hout, altijd uit duurzaam beheerde bossen.

ONS TEAM

Maarten Vlieger

CEO / Eigenaar


Sinds 1987 ben ik werkzaam in de houtbranche en heb ik alle facetten leren kennen. 

Ik ben voortdurend op zoek gaat naar verbetering en optimalisatie van het bouwproces.


Frank Hagemans


Uitvoerder
Jort de Wildt


Werkvoorbereider
ONS TEAM IS KLAAR OM UW DROOM TE VERVULLEN

ONS BEDRIJF

Ontwikkeling

Werkplaats

Vakkennis

Ons Netwerk